CURRENT AFFAIRS - 08/06/2024

CURRENT AFFAIRS - 08/06/2024

Jun 8, 2024 - 14:01
 0  3229
CURRENT AFFAIRS - 08/06/2024

1. When was World Food Safety Day 2024 celebrated recently?

 

4 June

5 June

6 June

7 June

Answer: 7 June

 

 

2. Who has recently won the title of the world's second most valuable company?

 

Tesla

Microsoft

NVidia

Apple

Answer: NVidia

 

 

3. Where was India's first astro-tourism initiative 'Nakshatra Sabha' organized recently?

 

Sikkim

Himachal Pradesh

Ladakh

Uttarakhand

Answer: Uttarakhand

 

 

4. Which is the country's first mutual fund house to cross the Rs 10 trillion mark recently?

 

SBI

ICICI Prudential

HDFC

Nippon India

Answer: SBI

 

 

5. Recently, the bird sanctuaries of which state, Nagi and Nakati, have been included in the Ramsar list?

 

Bihar

Uttar Pradesh

Karnataka

Madhya Pradesh

Answer: Bihar

 

 

6. According to the Election Commission, what is the total percentage of voting in the general elections 2024?

 

63.79 percent

64.79 percent

65.79 percent

66.79 percent

Answer: 65.79 percent

 

 

7. What is the repo rate fixed by RBI recently?

 

3.50 percent

4.50 percent

5.50 percent

6.50 percent

Answer: 6.50 percent

 

 

8. Who is the first cricketer in the world to achieve the feat of hitting 600 sixes in international cricket recently?

 

Jos Butler

Rohit Sharma

Glenn Maxwell

Andre Russell

Answer: Rohit Sharma

 

 

9. Who has recently developed 'Pravaha Software'?

 

RBI

DRDO

NITI Aayog

ISRO

Answer: ISRO

 

 

10. Who has recently been awarded the 'Dilip Bose Lifetime Achievement Award'?

 

Krishna Prakash

Siddalinga Pattanashetty

Nar Singh

Ruskin Bond

Answer: Nar Singh