CURRENT AFFAIRS - 14/05/2024

CURRENT AFFAIRS - 14/05/2024

May 14, 2024 - 15:20
 0  3231
CURRENT AFFAIRS - 14/05/2024

1. Which is the winning team of the 30th Sultan Azlan Shah Trophy-2024?

 

Pakistan

Japan

Malaysia

India

Answer: Japan

 

 

2. Who has recently made the world record of climbing Mount Everest for the 29th time?

 

Pasang Dawa Sherpa

Bachendri pal

Kami Rita Sherpa

Edmund Hillary

Answer: Kami Rita Sherpa

 

 

3. What is the recently discussed ‘Camp David Agreement’ related to?

 

Israel-Egypt

UAE- Israel

Russia-Ukraine

China-USA

Answer: Israel-Egypt

 

 

4. Who has been recently appointed as the new Chairman of IFFCO?

 

Dilip Sanghani

R Lakshmi kanth Rao

R Shankar Raman

Jaya Tripathi

Answer: Dilip Sanghani

 

 

5. When is International Nurses Day celebrated every year across the world?

 

09 May

10May

11 May

12 May

Answer: 12 May

 

 

6. Where has it been recently announced to organize the first professional international pickleball league?

 

Sri Lanka

India

Japan

Malaysia

Answer:India

 

 

7. Recently which state has banned the use of Kaner flowers in the temple?

 

Maharashtra

Goa

Kerala

Karnataka

Answer: Kerala

 

 

8. Recently, with whom has the Central Government signed an agreement for the ‘Drone Didi’ pilot project?

 

Mahindra and Mahindra

Garuda Aerospace

Hero MotoCorp

Ashok Leyland

Answer: Mahindra and Mahindra

 

 

9. Which is India’s revolutionary generative chatbot platform recently launched?

 

Devika

Irah

Hanooman

Mohammad

Answer: Hanooman

 

 

10. Where has the Indian Army’s Trishakti Corps recently conducted ‘Operation Sadbhavana’?

 

Assam

Sikkim

Punjab

Rajasthan

Answer: Sikkim