CURRENT AFFAIRS - 15/05/2024

CURRENT AFFAIRS - 15/05/2024

May 15, 2024 - 17:39
 0  3229
CURRENT AFFAIRS - 15/05/2024

. Who has recently announced to build the first railway system ‘FLOAT’ on the Moon?

 

SpaceX

ISRO

NASA

JAXA

Answer: NASA

 

 

2. With whom has Iran recently signed a 10 year long term contract for the operation of Shahid Beheshti port?

 

Pakistan

China

Russia

India

Answer: India

 

 

3. Who has recently been included in the ‘Memory of the world Asia-Pacific Regional Register’ by UNESCO?

 

Panchatantra

Pamcharitmanas

Sahridayaloka-lokan

All of the above

Answer: All of the above

 

 

4. Recently, Where has India organized ‘Bharat parv’ for the first time?

 

Cannes

London

Geneva

Nairobi

Answer: Cannes

 

 

5. Who has won the ‘Superbet Rapid and Blitz Chess-2024’ recently held in Poland?

 

Wei Yi

Magunus Carlsen

Praggnanand

John Krzysztof Duda

Answer: Magunus Carlsen

 

 

6. Who has been awarded the Sahitya Akademi Fellowship recently?

 

Ruskin Bond

Salman Rushdie

Bhavi Mehta

Purnima Devi Burman

Answer: Ruskin Bond

 

 

7. Recently, who has got the status of India’s best institution in the Center for World University rankings?

 

Indian Institute of Technology, Bombay

IIM Ahmedabad

Indian Institute of Science, Bengaluru

Indian Institute of Technology Madras

Answer: IIM Ahmedabad

 

 

8. Recently former Deputy Chief Minister and Senior BJP leader Sushil Kumar Modi was related to which state?

 

Gujarat

Uttar Pradesh

Bihar

Rajasthan

Answer: Bihar

 

 

9. Recently Idashisha Nongrang has been appointed as the first woman Director General of Police of which state?

 

Assam

Meghalaya

Manipur

Tripura

Answer: Meghalaya

 

 

10. Where have researchers recently discovered the rare tree species ‘Uniala multibracteata’ after 140 years?

 

Western Ghats

Greater Himalaya

Eastern Ghats

Shivalik Himalaya

Answer: Western Ghats